7 Feiten Over Geluk (Die Je Nog Niet Kende)

--7 Feiten Over Geluk (Die Je Nog Niet Kende)

7 Feiten Over Geluk (Die Je Nog Niet Kende)

Geluk is deels aangeboren, deels aan te leren

Is geluk te creëren? En zo ja, waarom zijn ogenschijnlijke bofkonten dan toch niet altijd gelukkig?
Er zijn mensen die denken dat je zelf helemaal geen controle over je levensgeluk hebt. En er zijn mensen die geloven dat de wereld volledig maakbaar is. Dat geluk een keuze is.

Beiden hebben ongelijk. Je kunt wel degelijk ‘talent’ hebben voor geluk. Maar net als met andere vaardigheden, zoals voetballen, kan je ook leren om gelukkiger te zijn. Dat maakt je niet meteen de Messi van geluk, maar je hoeft ook niet aan de zijlijn te blijven staan.

Geluk is besmettelijk

Je ziet jezelf graag als een onafhankelijk denkend en handelend wezen, maar uit experimenten en paktijk-voorbeelden blijkt: je wordt in hoge mate beïnvloedt door de mensen waar je je mee omringt. Dat is niet alleen maar negatief, maar je kunt het ook in je voordeel gebruiken. Omring jezelf met gelukkige mensen!

Niemand weet wat geluk precies is

Het lijkt een simpele vraag: ben je gelukkig? Maar wat is dat dan precies, geluk? Sommige drugs kunnen je een euforisch gevoel geven, maar ben je dan gelukkig? En op dagen met veel tegenslagen kan je je behoorlijk beroerd voelen, maar ben je dan meteen ongelukkig?

Het antwoord is: het hangt af van de persoon aan wie je het vraagt en op welk moment je het vraagt. Geluk is een combinatie van tevredenheid, voldoening en zingeving. Maar op welke factor je focust en de mate waarin deze belangrijk voor je is, hangt af van de persoon. Zo kan het dat de ene persoon zich erg gelukkig voelt tijdens een zware en ongemakkelijke taak en de ander totaal niet, omdat de eerste focust op zingeving (het gevoel iets bij te dragen maakt gelukkig) en de tweede op voldoening (het is moeilijk en ongemakkelijk en dat maakt ongelukkig).

Het effect van een groot (on)geluk ebt langzaam weg

Stel je voor dat je nu 10 miljoen zou winnen. De euforie! Wel, die verdwijnt dus langzaam weer. Een jaar of wat na het winnen van een groot geldbedrag ben je niet perse gelukkiger dan je zou zijn geweest zonder dat geld. Je keert altijd weer terug naar een soort basis geluksgevoel. Meer geld maakt tevredener, maar draagt niet zonder meer bij aan meer voldoening en zingeving.

Het goede nieuws is dat ook een groot ongeluk -je raakt verlamd- je niet de rest van je leven diep ongelukkig maakt. Mensen blijken een veerkrachtig geluksgevoel te hebben. En ook in de nieuwe situatie kan je tevredenheid, voldoening en zingeving vinden in je dagelijkse bestaan.

Er zit een Eeyore in ons allemaal

Eeyore, de depressieve ezel uit Winnie de Pooh, is bepaald geen blije eikel. Maar ook de mens, waaronder jij, onthoudt beter negatieve dan positieve ervaringen. Opschrijven wat er goed gaat en waar je dankbaar voor bent is dus niet alleen voor veelkleurig broeken dragende yogi’s. Het is een effectieve methode om een realistischer beeld te krijgen van wat er zoal in je leven gebeurt. En dat is vaak veel beter dan je geheugen je doet laten geloven.

Geluk zit in de flow

Ben je ooit weleens zo opgegaan in een bezigheid dat je alles om je heen vergat? Hoe voelde dat?

We noemen het ‘flow’ en het wordt door velen ervaren als een zeer gelukkige staat van zijn. Flow kan je dus veel vertellen over wat jouw gelukkig maakt. Bij welke projecten of werkzaamheden ging je helemaal op in je taak? Bij welke sport vergat je hoe laat het was? Van welke vriend(in) moet je altijd te vroeg weer afscheid nemen?

Geluk met je passie?

De hedendaagse, globetrottende, life coachende, ‘digital nomad’ vertelt je graag dat alles is opgelost met ‘het vinden van je passie’ of ‘de beste versie van jezelf’ worden. Daar zou ons geluk te vinden zijn. Dat is erg abstract en weinig bruikbaar. Want je beste-fysieke-zelf kan best in conflict zijn met je beste-mentale-zelf (afgetraind zijn is niet zo goed voor je humeur). En je beste-professionele-zelf kan je beste-privé-zelf aardig dwars zitten (voortdurend overwerken maakt je geen betere partner/ouder). En passies… die worden doorgaans wat minder gepassioneerd als de jaren verstrijken. Niet alleen in de liefde.

Kortom: geluk zit (ook) niet in zoeken naar geluk. Geluk zit in (zeg maar hardop): Tevredenheid, Voldoening en Zingeving. Wil je daar meer over leren? Meld je dan aan voor onze workshop Lifegoals.

Meer Over Geluk
By |2018-09-11T14:58:04+00:00september 5th, 2018|Categories: Lifegoals|

About the Author:

Leave A Comment