Je Passie Vind Je Niet (Die Ontwikkel Je)

--Je Passie Vind Je Niet (Die Ontwikkel Je)

Je Passie Vind Je Niet (Die Ontwikkel Je)

Help, ik ben niet gepassioneerd over mijn werk!

Ben je gefrustreerd omdat je je passie nog niet gevonden hebt? Geen #lovemylife gevoelens krijgt van het lezen en beantwoorden van de eindeloze hoeveelheid emails, het bijwonen van de zoveelste vergadering en het blussen van je derde brandje van vandaag? Maak je geen zorgen: je bent niet de enige. Dansend en zingend naar je werk gaan is eerder de uitzondering dan de regel, wat de image craftende millenial je ook wijs probeert te maken. Bedenk maar zo: iemand die écht tevreden is met wat hij doet of is, hoeft dit niet zes keer per dag via alle sociale media kanalen van de daken te schreeuwen.

Wat is passie?

Als mensen je tegenwoordig omschrijven als ‘gepassioneerd’, dan is dat positief bedoeld. Maar dat was niet altijd zo. Het Engelse woord ‘passion’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘passio’, wat lijden betekent. Het beroemde stuk ‘The Passion’ vertelt over het lijden van Jezus Christus en de Stoïcijnen zagen passie (sterke emoties, zowel positieve als negatieve) als schadelijk en conflicterend met de ratio (logisch na kunnen denken).

Onze huidige kijk op passie en de positieve gevoelens die het woord oproepen, zijn dus relatief nieuw! En wees eerlijk: diep teleurgesteld zijn over iets wat je heel graag wilt (een relatie, een dure auto, een baan) maar niet voor elkaar krijgt, maakt je niet meteen een gelukkiger persoon. Tevreden zijn met wat je hebt, ook al spring je niet juichend uit je bed, is ook veel waard. Oma zei het zo: “Die veel begeert, veel ontbeert”.

Passie als drijfveer

Sterke emoties zijn op zichzelf positief noch negatief. Passie voor iets kan een prachtige en belangrijke drijfveer zijn om door te gaan waar anderen stoppen. Het kan je intrinsieke motivator zijn om iets te doen. Natuurlijk is het leuker om iets wél geweldig te vinden. Dan ben je minder afhankelijk van extrinsieke motivatoren, zoals geld, status, of erbij willen horen. Je hebt plezier in wat je doet, niet perse wat het oplevert.

Maar het is geen schande als je werkt ‘gewoon omdat het moet’. En je kunt best tevreden zijn over grote delen van je werk en tegelijkertijd balen van andere delen. Of, zoals iemand laatst tegen me zei: “you get paid for the things you don’t like, not the fun parts”.

Als je passie ‘moet’ is het werk

Ik hield als kind van lezen en dat is een understatement. Ik las stiekem als ik eigenlijk moest slapen, wilde doorlezen tijdens het eten en ging wekelijks naar de bibliotheek het maximaal aantal toegestane boeken te lenen. Op het moment dat ik voor mijn lijst moest gaan lezen, was de lol er al snel af. Lezen werd een ‘moetje’.

Een jaar of 10 later. Mijn onschuldige, maar fanatiek beoefende danshobby was inmiddels werk geworden: ik gaf meerdere avonden per week les en trad op in binnen-en buitenland. Het was een prachtige tijd, maar ik miste mijn hobby. De oplossing: stoppen met ‘werken’, terug naar mijn passie.

Moraal van het verhaal: ergens een passie voor hebben wil niet zeggen dat je je beroep ervan moet maken. Alles wat ‘moet’ wordt al snel werk. Als dit de passie doodt, is het het dan nog waard?

Passieloos naar werk: het is ok

Als je one of the lucky few bent die wordt geboren met een talent, het geweldig vindt om dit dag in dag uit te doen en er ook nog zijn beroep van kan maken: gefeliciteerd. Maar mocht je net als de meeste mensen maar een gewoon ‘mens’ zijn, dan kan je van je passie niet direct je werk maken, of verdwijnt de passie als je er je werk van maakt. Het is dus helemaal ok om niet gepassioneerd over je werk te zijn, zolang je er niet met lood in je schoenen heen gaat. Soms kan je je passies laten voor wat ze zijn: passies!

Maar als je dan toch een passie wilt…

…weet dan dat het mogelijk is om deze te ontwikkelen. Het is een misverstand dat je hiermee geboren moet worden. Of dat je erdoor bezeten moet zijn (dat noemen we een obsessie en is een voorbeeld van wat de Stoïcijnen ‘lijden’ zouden noemen). Een gezonde passie is een combinatie van wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent: plezier en competentie.

Wil je hier meer over leren en ontdekken hoe jij begint met het ontwikkelen van jouw passie? Meld je dan aan voor onze workshop Lifegoals.

Ja, meer passie alsjeblieft!
By |2018-09-16T14:47:50+00:00september 11th, 2018|Categories: Lifegoals|

About the Author:

Leave A Comment